Heminredning historia

Heminredning historia

Så länge som människor har bildat bo så har det funnits ett behov av inredningsdesign. Det är klart, massproduktion av funktionella möbler tillhör nutidens heminredning, men funktion och skönhet har alltid haft en stor betydelse. Om man talar om heminredning historia så måste man beakta att allting som tillför skönhet eller en praktisk funktion i ett hem är en form av inredning. Under perioder då man inte har haft tid och resurser över till mer än det som var absolut nödvändigt så har inredningen sett ut på ett visst sett medan dagens överflöd leder till en stor variation av design och koncept.

Antik historia

Många ser gamla Egypten och antika Rom som vaggan för heminredningens historia. Detta beror kanske på att man har funnit arkitekturen och olika objekt från denna tid mycket tänkvärda och imponerande. De Egyptiska pyramiderna var ju inte bara gravar utan i allra högsta grad rum som inreddes för den dödes resa, fast frågan är hur många under den tiden som verkligen kunde dekorerar på samma sätt i sina egna hem. Då kan man säga att sättet man byggde på under dessa tidsepoker talar om mer om hur gemene man bodde. I Grekland och Rom så hade man offentliga badhus så det moderna badrummet historia hade ännu inte kommit igång.

Färg och form

Färg har haft olika inflytande på hemmets design under olika epoker. I traditionella svenska miljöer så har trämaterial varit mycket viktiga och dessa har inte alltid målats och pyntats. Efter Renässansen så spreds den italienska barockstilen över hela Europa och även till Sverige. Nu var detta dock något för slott och mindre för koja men det fanns givetvis konstnärliga ambitioner även bland vanligt folk. Än idag så är svenska träsnidade möbler med några hundra år på nacken dyrbara klenoder trots att de stått i mycket enkla hem där man aldrig kommit i närheten av den design som fanns i samtidens slott.

Nya tekniska framsteg – ny inredning

I svensk heminredning historia så har funktionalismen varit mycket viktig. I och med att industrialismen gjorde det möjligt för vanliga människor att leva mycket mer bekvämt så kom detta tänk också att påverka designen av inredning. Man tänkte helt enkelt att funktionen var viktigast och linjer med funktionella men inte särskilt vackra möbler togs fram. Idag finns det gott om folk som tycker att funktionalismens verk är de vackraste som finns just för att de är så unika och enkla i sin struktur och form. Med nya tekniska framsteg så kom nya produkter för hemmet. Innan denna tid så var det knappast någon som hade funderat på hur ett kök skulle inredas med diverse köksredskap eller hur en dammsugare skulle utformas. Idag är vi noga med att skaffa vackra maskiner som även är funktionella.

Dagens inredningsdesign

Dagens inredningsdesign är förstås fortfarande mycket funktionell men numera så drar vi nytta av all den kunskap och inspiration som kommer från heminredning historia och även om det finns bestämda inredningsstilar som Art Deco, Jugend, Postmodernism och Skärgårdstil så går många inredningstips ut på att man blandar friskt och skapa en hemmiljö som man själv gillar och trivs i.