Blogg

Bearbeta cellplast och Frigolit

Egentligen är det samma sak. Frigolit var ursprungligen ett varumärke som. t.ex. Sundolitt som också är en s.k. PolyStyrenprodukt. Vanligen stöter du på cellplast i två versioner: XPS cellplast som företrädesvis används för fuktisolering och fyllning vid byggnation och vid anläggningsarbeten som vägbankar m.m. Version två: EPS cellplast gör i huvudsak nytta som energibesparing och isoleringsmaterial. Det är tillverkningsproceduren som styr vilken egenskap slutprodukten skall ha. Cellplast är också en stor produkt inom stötdämpning och förpackning. Stuckatur och lister som designdetaljer inom bygg och inredning och möbelformgivning är andra användningsområden.

När man ha anledning att bearbeta cellplast och inte är 100 % professionell inom anläggnings- och byggindustrin eller förpackningsdesign för den delen så är det smart att inte lyssna till alltför många goda råd från vänner och bekanta. Eller själv försöka klura ut en egen bästa lösning för uppgiften.

Det finns de som börjat med morakniv eller t.ex. brytbladskniv om det inte handlat om en alltför tjock skiva. Vid grövre dimensioner brukar fogsvansen eller tigersågen komma fram. Skräckexempel är braständare, lödkolv eller borrmaskin med roterande stålborste. För att slippa PolyStyrenpartiklar över hela sig och storstädning dagar framöver så är bästa tipset att skaffa enelektrisk cellplastskärare.

Verktygshandlarns frigolitskärare Edma för XPS och EPS cellplast skär cellplasten som smör utan flisning och nedskräpning med ett helt, rent, fint snitt. En praktisk skärare som lätt klarar block på 132 x 155x 33 cm. Den kommer med ett praktiskt bord som underlättar jobbet. Fem meter kabel och väska med hjul för förvaring och transport ingår i köpet. Bekvämt och bra.